Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Μια «πράσινη» στρατιωτική μονάδα στη Σούδα
Τελικά πόσο απέχουμε από το «σημείο μηδέν»; Πώς φτάσαμε στο σημείο η κλιματική αλλαγή να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή της ανθρωπότητας;
Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί σε αυτό: Η κλιματική αλλαγή είναι μια βαθύτατη κρίση για τον άνθρωπο, οι επιπτώσεις της οποίας εκτιμάται ότι θα είναι ολέθριες.
Γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, καθώς αυτό θα κρίνει το μέλλον της κοινωνίας μας και των οικονομιών. Πλέον, η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι για να σταματήσει να είναι μέρος του προβλήματος, χρειάζεται να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει και σε άλλες δομικές αλλαγές στην οικονομία της επόμενης δεκαετίας. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν τεθεί οι ευρωπαϊκοί φιλόδοξοι στόχοι για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και προς αυτή την κατεύθυνση έχει αποφασίσει να κινηθεί και η Ελλάδα, λαμβάνοντας δράση με πιο «πράσινες» πολιτικές.
Για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η ιστορία της μετάβασης σε ένα μέλλον δίχως άνθρακα, έχει ξεκινήσει εδώ και 25 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων έχουμε επενδύσει συστηματικά στην παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα προωθούμε σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ένα ιδιαίτερα πρωτοπόρο εγχείρημα σε μια παραδοσιακή πηγή ρύπων: να αναμορφώσουμε ενεργειακά το αεροδρόμιο της Σούδας, ώστε να περιοριστεί δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μονάδας. Για το σκοπό αυτό θα προχωρήσουμε σε μια σημαντική χορηγία ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, θα μετατραπεί σε «πράσινη» εγκατάσταση, καλύπτοντας τις ανάγκες του κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έτσι, η 115 Π.Μ. στη Σούδα θα είναι από τις πρώτες εγκαταστάσεις παγκοσμίως που θα λάβουν τις σχετικές πιστοποιήσεις, ενώ το ετήσιο όφελος από την πλήρη απαλλαγή της Μονάδας από το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψης των αναγκών θέρμανσης, θα ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ.
Όπως είχε επισημάνει ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κ. Γιώργος Περιστέρης, παρόντος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την επίσημη παρουσίαση του έργου στην Κρήτη «το έργο στο αεροδρόμιο της Σούδας αποτελεί έμπρακτη στήριξη του Ομίλου μας τόσο στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και τους στόχους της για την Πράσινη Ανάπτυξη όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Η προσφορά μας, συνολικού ύψους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, στοχεύει αφενός στη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας του αεροδρομίου της 115 Π.Μ. με εξοικονόμηση περίπου 400.000 ευρώ ετησίως, αφετέρου στον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων. Με αυτό τον τρόπο το αεροδρόμιο της 115 Π.Μ. θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα εξοπλιστεί με έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας τελευταίας τεχνολογίας, χωρίς να μειώνει σε τίποτα τις επιχειρησιακές του δυνατότητες. Το αεροδρόμιο της Σούδας θα είναι ένα από τα πρώτα παγκοσμίως που θα λάβει τις πιστοποιήσεις Net Zero Energy Airport και Νet Zero Carbon Emissions Airport».
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα καλύψει πλήρως το κόστος των μελετών, του σχεδιασμού και της κατασκευής όλων των απαιτούμενων έργων προκειμένου:
A. Να μετατραπεί το Αεροδρόμιο της 115 ΠΜ (Σούδα) σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα (Net Zero Carbon Emissions).
B. Να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό, θέρμανση και ψύξη των εγκαταστάσεων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της 115 Π.Μ. στην Σούδα, κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές (Net Zero Energy Airport) και να «εξηλεκτρισθούν» οι μεταφορές εντός του Αεροδρομίου.
Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει: