Υβριδικά

ΣΥΡΕΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ


Δραστηριότητες
-

Στον τομέα των υβριδικών έργων ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρωταγωνιστεί με το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη που θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW στο Αμάρι Κρήτης. 

Το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα, ο Υβριδικός Σταθμός στο Αμάρι της Κρήτης,  είναι μια πρότυπη πράσινη επένδυση στρατηγικής σημασίας που δημιουργεί 1000 νέες θέσεις εργασίας με την εκκίνηση του έργου και τουλάχιστον 100 για την περίοδο λειτουργίας.

Η επιλογή της περιοχής του Αμαρίου για το μεγαλύτερο υβριδικό έργο παραγωγής καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη, δεν έγινε τυχαία. Το σημείο διαθέτει ένα μοναδικό γεωφυσικό ανάγλυφο που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί ο σταθμός. Τα βουνά με τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές, οι λίμνες τα ποτάμια και οι ταμιευτήρες της περιοχής, όπως επίσης ο ήλιος και ο αέρας από τις κορυφές της Σητείας προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε με την πρωτοποριακή και φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η Κρήτη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση της καθαρής ενέργειας.

Ο υβριδικός σταθμός βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών και συνδυάζει παραγόμενη ενέργεια από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στο νομό Λασιθίου, έναν υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος έως 93 MW και ένα συγκρότημα αντλιών δυναμικότητας 140 MW. Έτσι εξασφαλίζεται ποιοτικά και με ασφάλεια εγγυημένη ισχύς 227 MW στο σύστημα της Κρήτης, που καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών του νησιού. Παράλληλα, υποκαθίσταται αντίστοιχη παραγωγή από ρυπογόνους σταθμούς που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο ενώ επιπλέον, κατά τις ώρες αιχμής, μειώνεται το μέσο κόστος παραγωγής του διασυνδεδεμένου συστήματος. Έτσι συμβάλλει σημαντικά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε λειτουργία (MW)

-

Σε κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή (MW)

156.0

Σε αδειοδότηση (MW)

-