Ε-ticket: Το «εισιτήριο» για μια καλύτερη διαδρομή στις αστικές συγκοινωνίες

ΣΥΡΕΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ


Copied Link

Η συμβολή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, όλο και περισσότερες πόλεις αναβαθμίζουν τις αστικές τους συγκοινωνίες αντικαθιστώντας τους συνηθισμένους τρόπους έκδοσης και ακύρωσης του «παραδοσιακού» χάρτινου εισιτηρίου με ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα αυτόματής συλλογής κομίστρου, τα οποία συνοδεύονται από  ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ειδικά για το επιβατικό κοινό, η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων είναι ένα κρίσιμο βήμα για να γίνουν οι δημόσιες συγκοινωνίες πιο αποτελεσματικές, οικονομικά προσιτές και προσβάσιμες.

Όπως και να το κάνουμε, είναι πιο άνετο να μπορείς να αγοράσεις το εισιτήριό σου για τη συγκοινωνία μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό. Ή, να πάρεις μια έξυπνη κάρτα και να μπορείς να την επαναφορτίζεις, είτε από το κινητό ή σε αυτόματα μηχανήματα που βρίσκεις σχεδόν παντού, σε πάνω από 1.000 σημεία στην Αττική.

Αλλά η βολή και η άνεση που προκύπτουν από την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι μόνο η αρχή στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού. Πέρα από εφαρμογές όπως η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας ανάλογα με το προφίλ του επιβάτη (φοιτητές, άνω των 65 κ.λπ.) και η καθιέρωση ευέλικτων τιμολογιακών πολιτικών (πακέτο εισιτηρίων 10+1, 24 ωρών κ.α.), τα στοιχεία των μετακινήσεων γίνονται εργαλεία σχεδιασμού για τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων σε συνεργασία με την Τηλεματική και τη βέλτιστη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.

Έτσι, οι αστικές συγκοινωνίες στην Αττική – και προοδευτικά και στη Θεσσαλονίκη – μπαίνουν σε έναν ενάρετο κύκλο συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών που θα παρέχουν στο επιβατικό κοινό και εκείνο, με τη σειρά του, θα απολαμβάνει καλύτερη, συχνότερη και υψηλής ποιότητας κινητικότητα στην πόλη.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των αστικών συγκοινωνιών Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι αποτέλεσμα των δύο νέων έργων ΣΔΙΤ στον τομέα του ICT (Information and Communication Technology), από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Εκσυγχρονισμός και πελατοκεντρική θεώρηση για τον ΟΑΣΑ

Στην Αττική, το γνωστό σε όλους μας ηλεκτρονικό εισιτήριο υλοποιήθηκε με ιδιωτικό φορέα σύμπραξης την HELLAS SMARTICKET A.E. (HST A.E.) με μετόχους τις ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (35%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (35%) και LG CNS (30%).

Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης σχεδίασε, εγκατέστησε και υλοποίησε το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου για τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής με κατασκευαστικό κόστος €58,8 εκατ. Σήμερα, συνεχίζει την τεχνική διαχείριση, τη συντήρηση και τη λειτουργική υποστήριξή του μέχρι τη λήξη της σχετικής σύμβασης τον Μάιο του 2027, οπότε και το σύστημα περιέρχεται στην κυριότητα του ΟΑΣΑ, η χρηματοδοτική συμβολή του οποίου μέσω ΕΣΠΑ ήταν το 49% του κόστους κατασκευής, δηλαδή €28,8 εκατ.

Το σύστημα υποστηρίζει τεχνικά το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και παρακολούθησης του εξοπλισμού (Call Center/Monitoring) σε βάρδιες 24/7, ενώ υποστήριξη πεδίου κάνουν, επίσης σε βάρδιες 24/7, 40 τεχνικοί πεδίου με 9 εταιρικά οχήματα. Συνολικά, από πλευράς Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης, απασχολούνται σε μόνιμες θέσεις εργασίας πάνω από 100 άτομα.

Ο ανάδοχος του έργου προσφέρει επίσης συνεχή υποστήριξη στις νέες επεκτάσεις ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ (σταθμοί και στάσεις επέκτασης προς Πειραιά).

Πιο συγκεκριμένα οι ψηφιακές δράσεις του έργου στην Αττική περιλαμβάνουν:

Ανάσα και προηγμένη τεχνολογία για το επιβατικό κοινό στη Θεσσαλονίκη

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής,  το νέο πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), αναβαθμίζει σημαντικά το συγκοινωνιακό έργο του οργανισμού, τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό και τη συνολική λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών της πόλης.

Με το νέο σύστημα, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των καυσίμων θα γίνεται μέσω ψηφιακών εφαρμογών, γεγονός που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της συχνότητας των δρομολογίων. Με την υπηρεσία τηλεματικής οι επιβάτες θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τη διέλευση των λεωφορείων, ενώ το ηλεκτρονικό εισιτήριο – το οποίο θα είναι τεχνολογικά ανώτερο από της Αθήνας – θα ενισχύσει τα έσοδα του ΟΑΣΘ περιορίζοντας τη λαθρεπιβίβαση. Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται εισιτήρια και μέσα στα λεωφορεία, δεδομένου ότι οι προδιαγραφές του έργου περιλαμβάνουν την εγκατάσταση αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων και καρτών (ΑΜΕΚ) εντός των οχημάτων του ΟΑΣΘ.

Με κόστος κατασκευής €30 εκατ., μετόχους του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης τις ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (70%), Indigital (15%) και AMCO (15%)  και φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το έργο «Ηλεκτρονικό εισιτήριο – Τηλεματική ΟΣΕΘ – (Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Τηλεματική, και Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου)» έχει χρόνο υλοποίησης 1 έτος για την κατασκευή και 5 έτη εγγύηση, με δικαίωμα επέκτασης για συντήρηση επίσης 5 έτη.

Για να επιτευχθεί βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας του οργανισμού, εξοικονόμηση κόστους, συγκέντρωση και εκμετάλλευση των δεδομένων του επιβατικού κοινού και καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, θα υλοποιηθεί μία σειρά από υποσυστήματα τα οποία θα παραδοθούν διασυνδεδεμένα, προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν ως ένα ενοποιημένο σύστημα.

Οι ψηφιακές δράσεις του έργου στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν:

Συνολικά, το τελικό ολοκληρωμένο σύστημα θα επιτυγχάνει ολοκληρωμένη πληροφόρηση του επιβατικού κοινού, καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών με χρήση καρτών και αγοράς εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου, βελτίωση της εκτέλεσης των δρομολογίων του Φορέα Λειτουργίας και ταχύτερη επιβίβαση των επιβατών, μείωση των λειτουργικών εξόδων και μείωση της εισιτηριοδιαφυγής / αύξηση των εσόδων.

Ψηφιακή Τεχνογνωσία, Εμπειρία και ικανοποίηση για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Με τα δύο αυτά έργα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επεκτείνει την εμπειρία της στη Χρηματοδότηση, Διαχείριση και Λειτουργία έργων ΣΔΙΤ, εισέρχεται στην ανερχόμενη αγορά Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT) και ταυτόχρονα αποκομίζει πολύτιμη εμπειρία στη διαχείριση εταιρειών με λειτουργία 24/7.

Παράλληλα, συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των οργανισμών, αφού μέσω του  ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΑΣΑ και ΟΣΕΘ, περιορίζεται η χρήση χαρτιού και πλαστικού λόγω της δυνατότητας έκδοσης αύλων εισιτηρίων και την επαναχρησιμοποίηση του μέσου και εξοικονομείται ενέργεια λόγω σημαντικών μειώσεων στις μετακινήσεις  στην φάση της  διανομής και αποθήκευσης των εισιτηρίων.

Πάνω απ’ όλα όμως, παίρνει την ικανοποίηση ότι συνεισφέρει ενεργά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων που χρησιμοποιούν καθημερινά τις αστικές συγκοινωνίες για τις μετακινήσεις τους. Εκτός από επιτυχημένη, είναι μια εταιρεία χρήσιμη στους ανθρώπους  και την κοινωνία.