Έργα Αντλησοταμίευσης

ΣΥΡΕΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ


Σύστημα Αντλησίοταμιευσης στην Αμφιλοχία

Το έργο «Σύστημα Αντλησίομιευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24), ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility ενώ μέρος του συνολικού κόστους του έργου θα χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), μετά τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις 24/10/2022 αναρτήθηκαν στη Διαύγεια οι αποφάσεις για τις άδειες Εγκατάστασης του έργου «Σταθμός Αντλησιοταμίευσης παραγόμενης ισχύος 460 MW και στα συνοδά του έργα», στη θέση Άγιος Γεώργιος καθώς και για το έργο «Σταθμός Αντλησιοταμίευσης παραγόμενης ισχύος 220 MW και τα συνοδά του έργα», στη θέση Πύργος.

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 hm3και 2 hm3 αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί τηνυπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

  • Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής.
  • Ετήσια παραγωγή ενέργειας: ~816.00 GWh

Επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ

  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περίοδο της κατασκευής και λειτουργίας των έργων
  • Βελτίωση οδικού δικτύου και διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή (κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μελισσοκομία, γεωργία, δασική διαχείριση, δασοπροστασία)

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΑΝΤΛΗΣΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

Κατηγορία
Έργα Αντλησοταμίευσης
Κατάσταση
Σε κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή
Χώρα
Ελλάδα
Περιοχή
Αιτωλοακαρνανία
Εγκατεστημένη ισχύς MW
680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση)
Αριθμός στοιχείων
Τύπος υδροστροβίλων
Έναρξη λειτουργίας