Αιολικό Πάρκο «Άγιος Γεώργιος»: Ένα έργο-ορόσημο για την Ελλάδα

ΣΥΡΕΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ


Copied Link

Καταμεσής του Αιγαίου Πελάγους, ανάμεσα στον Σαρωνικό Κόλπο και τις Δυτικές Κυκλάδες, η ακατοίκητη νησίδα των 4.300 στρεμμάτων του Αγίου Γεωργίου (ή Σαν Τζώρτζης) που βρίσκεται σε απόσταση 12 μιλίων από το Σούνιο και 20 από την Ύδρα, έμελλε να αποτελέσει το σημείο όπου θα πραγματοποιούνταν ένα έργο-ορόσημο για τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την εξέλιξη της Ελλάδας. 

Η χώρα μας ήταν -ανέκαθεν- ευρέως γνωστή για την «ευλογημένη» γεωμορφολογία της. Ωστόσο, σχεδόν μόλις πριν από μια δεκαετία άρχισε να αλλάζει η αντίληψη για μια πιο εξελιγμένη και περιβαλλοντικά ασφαλή, ενεργειακή αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου. Στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είδαμε αρκετά νωρίς, πριν από 25 χρόνια, ότι η βελτίωση της ανθρώπινης καθημερινότητας συνδέεται άμεσα με την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία ταυτόχρονα βοηθά τη χώρα να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα και μειώνει σημαντικά τον αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Όμως οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός πραγματικά πρωτοποριακού έργου σε αυτό τον τομέα ωρίμασαν δέκα χρόνια πριν, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες για το μεγάλο «πράσινο» έργο του Ομίλου μας και της Ελλάδας, το αιολικό πάρκο του Αη Γιώργη. Σήμερα, το αιολικό πάρκο του Άη Γιώργη παράγει ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από 40.000 ελληνικών νοικοκυριών, ενώ τα πολλαπλά οφέλη αυτής της επένδυσης είναι ορατά σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. 

Χρειάστηκαν δύο χρόνια εντατικής δουλειάς για να εγκατασταθούν 23 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 73,2 MW στην κορυφή της νησίδας. Στις μεγάλες προκλήσεις του εγχειρήματος, δεν ήταν μόνο τα πολυσύνθετα στάδια υλοποίησης του, αλλά και το χρονικό σημείο κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε. Η Ελλάδα βίωνε μια βαθιά, πολυετή, οικονομική κρίση με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία της και με πάγωμα των επενδύσεων.

Κι όμως ο Αη Γιώργης, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται το έργο, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 2016. Έκτοτε αποτελεί τον πρώτο on shore αιολικό σταθμό με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με αυτά ενός off shore (υπεράκτιου αιολικού πάρκου) που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, ο οποίος παράγει ενέργεια που μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου στην Αττική. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υλοποιημένες επενδύσεις στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, προσφέροντας  προστιθέμενη αξία στον τόπο, ενώ συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς από τη λειτουργία του αποφεύγονται άνω των 180.000 τόνοι εκπεμπόμενων ρύπων και άνω των 60.000 τόνοι πετρελαίου.

Το πρώτο αιολικό πάρκο σε νησίδα

Για την υλοποίηση του αιολικού πάρκου γνωμοδότησαν 28 υπηρεσίες από οκτώ (8) υπουργεία. Και έως τη στιγμή της εγκατάστασης και λειτουργίας των 23 ανεμογεννητριών, όλες οι υψηλές απαιτήσεις του έργου αντιμετωπίστηκαν με τόλμη, αφοσίωση, ομαδικότητα και δημιουργικότητα, στοιχεία που οδήγησαν στην απόλυτη επιτυχία του έργου, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ιδιαίτερη πρόκληση αποτέλεσε το έργο σύνδεσης του υποσταθμού ανύψωσης της τάσης με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο, μέσω υποβρύχιου καλωδίου υψηλής τάσης 36,2 χιλιομέτρων! To καλώδιο τοποθετήθηκε και θάφτηκε σε βάθη έως 223 μέτρα για να επιτρέψει τη μεταφορά ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα, από το πρώτο αιολικό πάρκο σε νησίδα στην Ελλάδα.  

“Το έργο του Αη Γιώργη είναι για εμάς στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ απτή απόδειξη του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε. Αποτελεί ένα έργο-ορόσημο για τον Όμιλο και για την Ελλάδα. Ανταποκριθήκαμε με επιτυχία σε όλες τις προκλήσεις του έργου αυτού, από την πρώτη ημέρα έως τη στιγμή που τα 73,2 MW συνδέθηκαν στο δίκτυο. Με αδιάκοπη εργασία και ομαδικότητα αντιμετωπίσαμε κάθε δυσκολία που προέκυψε, φέρνοντας εις πέρας ένα πρωτοποριακό, «πράσινο» έργο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι.”

– Στάθης Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Κατασκευής, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Παρότι το ακατοίκητο νησάκι του Αγίου Γεωργίου μπορεί να φαίνεται βραχώδες και αφιλόξενο, αποτελεί ιδανικό σημείο για ένα αιολικό πάρκο. Εκτείνεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την ακτή, απολαμβάνει ευνοϊκούς ανέμους κατά μέσο όρο 8,4 m/s και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Λαυρίου κοντά στην Αθήνα.

Σήμερα, το αιολικό πάρκο του Αγίου Γεωργίου αποτελεί μια καινοτόμο αυτόνομη μονάδα παραγωγής καθαρής ενέργειας, η οποία συνδέεται με το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς Ενέργειας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου με την ενδοχώρα. Στο νησί λειτουργεί και υποσταθμός κλειστού τύπου GIS ανύψωσης Μέσης Τάσης σε Υψηλή. Η συνολική ισχύς του πάρκου είναι 73,2 MW, ενώ η συνολική επένδυση ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, αποδίδεται στον τοπικό δήμο -στον οποίο υπάγεται διοικητικά η νησίδα του Αη Γιώργη-  ανταποδοτικό όφελος της τάξης του 1 εκατ. ευρώ