Το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη για την παραγωγή καθαρής ενέργειας

ΣΥΡΕΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ


Copied Link

Από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στο Αμάρι της Κρήτης

Το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα, ο Υβριδικός Σταθμός στο Αμάρι της Κρήτης,  είναι μια πρότυπη πράσινη επένδυση στρατηγικής σημασίας που δημιουργεί 1000 νέες θέσεις εργασίας με την εκκίνηση του έργου και τουλάχιστον 100 για την περίοδο λειτουργίας.

 Τροφοδοτεί τους τοπικούς δήμους και κοινότητες με 110 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα σε ορίζοντα 25ετίας, εξασφαλίζει στους κατοίκους μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και προστατεύει τοπικά από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες.

Με την ολοκλήρωσή της επένδυσης, το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης αλλάζει τροχιά και το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας οδηγείται στην εποχή της πολυπόθητης πράσινης μετάβασης, με ενεργειακή επάρκεια και χωρίς κίνδυνο για μπλακάουτ. Η Κρήτη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο της νοτιοανατολικής Μεσογείου και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας συνολικά βελτιώνεται σημαντικά.

Το πρότζεκτ

Η επιλογή της περιοχής του Αμαρίου για το μεγαλύτερο υβριδικό έργο παραγωγής καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη, δεν έγινε τυχαία. Το σημείο διαθέτει ένα μοναδικό γεωφυσικό ανάγλυφο που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί ο σταθμός. Τα βουνά με τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές, οι λίμνες τα ποτάμια και οι ταμιευτήρες της περιοχής, όπως επίσης ο ήλιος και ο αέρας από τις κορυφές της Σητείας προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε με την πρωτοποριακή και φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η Κρήτη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση της καθαρής ενέργειας.

Ο υβριδικός σταθμός βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών και συνδυάζει παραγόμενη ενέργεια από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στο νομό Λασιθίου, έναν υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος έως 93 MW και ένα συγκρότημα αντλιών δυναμικότητας 140 MW. Έτσι εξασφαλίζεται ποιοτικά και με ασφάλεια εγγυημένη ισχύς 227 MW στο σύστημα της Κρήτης, που καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών του νησιού. Παράλληλα, υποκαθίσταται αντίστοιχη παραγωγή από ρυπογόνους σταθμούς που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο ενώ επιπλέον, κατά τις ώρες αιχμής, μειώνεται το μέσο κόστος παραγωγής του διασυνδεδεμένου συστήματος. Έτσι συμβάλλει σημαντικά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το σύστημα αντλιών θα είναι υπόγειο, δηλαδή δεν θα προκαλεί οπτική/αισθητική όχληση και θα περιλαμβάνει τρεις στροβιλοαντλίες σταθερών στροφών, 31 MW η κάθε μια και δώδεκα αντλίες μεταβλητών στροφών, ισχύος 3,2 MW η κάθε μια. Με τον τρόπο αυτόν αναβαθμίζεται ενεργειακά ο υπάρχων ταμιευτήραςτου φράγματος Ποταμών Αμαρίου (κάτω ταμιευτήρας), ενώ κατασκευάζεται ο άνω ταμιευτήρας χωρητικότητας περί τα 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα 450 μέτρα ψηλότερα.

Η τροφοδοσία των αντλητικών συγκροτημάτων θα γίνεται αποκλειστικά από το αιολικό πάρκο της Σητείας, χωρίς καμία απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο με αποτέλεσμα το έργο να ενισχύει τη σταθερότητα του δικτύου ακόμα και μετά τη διασύνδεση, παρέχοντας υψηλής ποιότητας επικουρικές υπηρεσίες και δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας.

Πώς λειτουργεί η αντλησιοταμίευση

Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί είναι φυσικές μπαταρίες αποθήκευσης και βέλτιστης διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας. Αποτελούνται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση. Το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω μπορεί, με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών, να αντληθεί πάλι στον πάνω ταμιευτήρα με χρήση αιολικής και ηλιακής (υβριδικά) ή άλλης μορφής ενέργειας που το σύστημα δεν χρειάζεται εκείνη τη στιγμή και να χρησιμοποιηθεί ξανά όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τη ζήτηση. Δηλαδή, όταν στο σύστημα υπάρχει υψηλή ζήτηση, το νερό πέφτει στον χαμηλότερο ταμιευτήρα παράγοντας υδροηλεκτρική ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, η ενέργεια που «περισσεύει» αποθηκεύεται προσωρινά για να μετατραπεί σε υδροηλεκτρική ενέργεια όταν το σύστημα την χρειαστεί, αυξάνοντας την προσφορά και μειώνοντας την τιμή του ρεύματος.

Είναι οικονομικά η πλέον ανταγωνιστική και τεχνικά ωριμότερη τεχνολογία αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με διάρκεια ζωής έως 50 έτη, τη στιγμή που η καλύτερη εναλλακτική τεχνολογία, δηλαδή οι μπαταρίες, έχει πολύ μικρότερη αποθηκευτική ικανότητα, πολλαπλάσιο κόστος και διάρκεια ζωής δέκα χρόνια το πολύ.

Πρακτικά, η αντλησιοταμίευση είναι ο μόνος τρόπος αξιόπιστης, στρατηγικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ, καλύπτοντας πιθανά προβλήματα ευστάθειας του συστήματος λόγω της απρόβλεπτης φύσης της παραγωγής των ΑΠΕ. Γι’ αυτό και οι λύσεις αποθήκευσης με αυξημένη προστιθέμενη αξία, όπως τα υβριδικά και η αντλησιοταμίευση, αποτελούν προτεραιότητα συνολικά για την Ευρώπη.

Και το κυριότερο, η αποθήκευση με τη μορφή αντλησιοταμίευσης δημιουργεί δουλειές στην Ελλάδα, αντί να κατευθύνεται σε χώρες του εξωτερικού για εισαγωγές π.χ. μπαταριών.

Βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό μέρισμα

Με την υλοποίηση της επένδυσης, συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ, η Κρήτη και ολόκληρη η χώρα στρέφεται προς την αειφόρο ανάπτυξη, που αποτελεί και την κορωνίδα στην εθνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική. Η τοπική και μάλιστα επιστημονική απασχόληση ενισχύεται με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας για όσο διάστημα διαρκέσει η ανάπτυξη του έργου και με τουλάχιστον 100 μόνιμες κατά την περίοδο λειτουργίας. Η δε εγχώρια προστιθέμενη αξία της επένδυσης υπερβαίνει το 60% και αναμένεται να φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το έργο θα επιφέρει μια σειρά από συνοδευτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στην Κρήτη γενικότερα. Θα αποδίδει στους επωφελούμενους δήμους Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας και στις κοινότητές τους, αλλά και στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), συνολικά έσοδα 4,6 εκατ. ευρώ ετησίως για 25 χρόνια, ενώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον ο υβριδικός σταθμός μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τις αεριοστροβιλικές μονάδες της Κρήτης, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας και να συμβάλει στην προστασία του τόπου από τις καταστροφές που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα (λ.χ. πλημμύρες).

Στην 25χρονη πορεία μας στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υπηρετούμε ένα ξεκάθαρο όραμα: να παράγουμε καθαρή ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, σε όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών. Αυτό το όραμα γίνεται πραγματικότητα μέσα από την προσήλωση όλων των ανθρώπων μας στην υλοποίηση μεγάλων έργων που φέρνουν ανάπτυξη και καινοτομία στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας, όπως είναι και η ώριμη επένδυση για τον υβριδικό σταθμό στο Αμάρι Ρεθύμνου.